Próbowanie lokalnej kuchni jest jednym z elementów podróży. Dlatego postanowiłem, że w niedługim czasie założę kolejnego bloga. Będzie on ściśle powiązany z lokalną kuchnią jaką często mam okazję kosztować. Żeby jednak nie było zbyt sztampowo, całość będzie dotyczyć tylko dań WEGETARIAŃSKICH! To akurat naturalna kolej rzeczy, ponieważ sam mięsa nie jadam :)
Tak więc wyczekujcie kolejnych atrakcji a w międzyczasie zapoznajcie się z tym :
Тавче гравче - a więc "TAWCIE GRAWCIE" jedno z tych dań, którego nazwa powoduje u mnie salwę śmiechu. Tawcie grawcie to narodowa potrawa Macedonii i każda szanująca się knajpa ma ją w swojej ofercie. To nic innego jak pieczona fasola podana w specjalnym glinianym garnuszku. Danie smaczne,tanie, proste i sycące.
Przepis pobrany ze strony www.zpierwszegotloczenia.pl
- 1/2 kg fasoli o największych ziarnach
- 2-3 średnie cebule, pokrojone
- ¼ szklanki oleju
- 1 duża marchew - pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- mielony czarny pieprz
- sól
- 1 łyżka mąki
Fasolę namoczyć przez noc. Zmienić wodę i gotować do miękkości z listkiem laurowym.Odcedzić, ale wodę zostawić na później.
W oddzielnym naczyniu podsmażyć cebulę i marchewkę, kiedy już się usmaży, dodać paprykę, czosnek, pieprz i łyżkę mąki oraz odcedzoną fasolę.
Delikatnie wymieszać i włożyć wszystko do naczynia do zapiekania. Dodać wodę, która została po odcedzeniu fasoli. Wstawić do piekarnika i zapiec. Temperatura 220 stopni C, 40 minut.
2 komentarze:
Mnie nie udało się tego spróbować, nie natrafiłam na to w żadnej knajpie (może zbyt mało dokładnie szukałam), niemniej, jeśli będziesz zamieszczał wegetariańskie przepisy - będę zaglądać, bo też jestem vege :).
ps. Dzięki za dodanie mojego bloga do obserwowanych :) Jutro, lub pojutrze powinnam zamieścić pierwszą notkę (także o Macedonii) z podróży :).
Pozdrawiam
Ja jadłem to w Ohridzie. Pycha! Czekam zatem na relacje z Macedonii. Sam jak znajdę trochę czasu opiszę dalszą część podróży. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz